La pell seca

with 1 comentari

La pell seca és un problema molt freqüent, agreujat per alguns comportaments que ben intencionats ocasionen i/o augmenten la sequedat cutània.

La pell té un sistema molt ben el·laborat pel que fa a la hidratació de manera natural. Milers i milers de glàndules sebàcies estructurades al voltant dels fol·licles pilosebacis, tenen com a funció mantenir-la perfectament hidratada amb la seva secreció de sèu. En el gravat es veuen ben bé aquestes glàndules i com la seva secreció surt a l’exterior.

Capes de la pell

Cal que comprenguem que és la hidratació, és a dir la presència d’aigua a l’epidermis: aigua que manté l’elasticitat, la cohesió cel·lular, el bon funcionament de la pigmentació, etc. La font d’aquesta aigua és l’interior del cos, el subsòl de la pell. La capa sebàcia producte de la secreció de sèu n’impediria l’evaporació i la pèrdua d’aigua, mantenint-nos la pell ben hidratada.

De fet, tenim dues etapes a la vida pel que fa a la hidratació. Abans i després de la pubertat.
En l’època infantil la nostra pell és prima i s’hidrata pel contacte amb el sotapell. Però amb la pubertat la pell ens vé molt més gruixuda, resistent i la naturalesa posa en marxa un sistema de protecció de l’evaporació que és la secreció sebàcia. Aquesta secreció de sèu va lligada a l’acció hormonal que com sabem també pot donar problemes com l’acné en la primera època de funcionament.

Com actua una crema hidratant?

Les cremes hidratants tenen dues menes de components: un de greix, menor, i un d’aigua, més important. En aplicar-nos una crema, el component d’aigua penetra i el component de greix fa una capa protectora que, com dèiem, en protegeix l’evaporació. En conseqüència la pell esdevé més hidratada.

Hidratació de la pell

Quins factors ens mantenen hidratats?

El primer factor que manté la nostra pell hidratada és la ingesta suficient d’aigua, sigui en beguda pura, o en forma de fruita, verdures, etc. Aliments rics en aigua.
El segon factor que ens ajuda a tenir una pell hidratada és evitar la destrucció de la capa de greix natural, el sèu, que també ens protegeix d’infeccions, ja que és un mitjà àcid. Aquest mitjà àcid el destruïm bàsicament durant el rentat amb gels de bany, sabons, xampús, etc. Tots ells detergents que s’enduen dissolta la capa sebàcia.

Què hem de fer per a mantenir una correcta hidratació de la pell?

Si no es estrictament necessari, rentar-nos sense detergents (els podem reservar per a aixelles i engonals). O almenys utilitzar aquells sabons i productes de neteja corporal que siguin respectuosos amb la pell (que tinguin un PH lleugerament àcid, olis de dutxa, etc.). A més, les dutxes i banys d’han d’efectuar amb poca freqüència, no tan sovint com fan alguns i, després, aplicar-nos una bona crema hidratant -el més recomanat és fer-ho després d’eixugar-nos i quan encara hi ha un grau d’humitat a les capes més externes cutànies-.

Fins a la propera!

One Response

  1. […] s’explica a l’anterior article La pell seca, la hidratació cutània recau en el manteniment de la capa àcida greixosa que recobreix la […]