La rosàcia, un problema freqüent

with No hi ha comentaris

Afecta un 10% de persones i és freqüent a partir dels 40 anys. Hom la troba per igual en homes i en dones, però l’afectació més intensa és en el sexe masculí. Les dones amb la menopausa empitjoren ja que els fogots n’augmenten les molèsties. Igualment les pells més blanques la pateixen més.

Rosacia

La història natural d’aquesta afectació és molt progressiva. Lentament l’envermelliment que al principi era transitori va deixant de ser-ho i es va fent permanent amb exacerbacions puntuals que al seu torn van deixant la cara més envermellida.

Més endavant apareixen granets, pústules (grans amb pus) i venes dilatades. Tot en conjunt és molt poc estètic i sovint les persones que la pateixen poden veure’s titllades de consumidores d’alcohol, encara que no ho facin en absolut.

Hi ha uns factors desencadenants. Estadísticament són l’exposició al sol, l’estrès, les begudes calentes, els picants, l’ambient càlid, etc., l’empitjoren.

Igualment les persones afectades no solen tolerar fàcilment els cosmètics i presenten reaccions inflamatòries que encara agreugen el quadre. En els homes pot desenvolupar-se el rinofima, un engruiximent del nas degut a la hipertrofia de les glàndules sebàcies.

El tractament de la rosàcia serà sempre pal·liatiu ja que no existeix una opció definitiva.

El tractament de la rosàcia serà sempre pal·liatiu ja que no existeix una opció definitiva. La rosàcia caldrà mantenir-la a ratlla i ser escrupolosos en les mesures correctores i en el seu manteniment. Només això aconseguirem la millora permanent.

Essencialment el que caldrà fer és consultar amb l’especialista ja que la rosàcia és canviant i cal adaptar-nos a la seva evolució. Si bé inicialment aniran molt bé tractaments via oral (antibiòtics, derivats àcid retinoic, etc.), més endavant les cremes i locions netejadores (atenció als sabons, perjudicials) poden ajudar moltíssim.

Darrerament han aparegut diversos principis actius que poden significar en alguns casos una bona opció prou efectiva. No obstant això, el saber quins son els desencadenants que a cada persona li provoquen el brot i evitar-los serà sempre una bona opció a tenir en compte.