Les taques a la pell

with No hi ha comentaris

Les taques a la pell són diferències en la pigmentació. La major part d’aquestes taques són benignes, és a dir, poc estètiques i prou. En canvi, algunes són avisos o, ja directament, patologies més importants -fins i tot poden ser càncers-. El primer que cal és identificar-les correctament, i per això cal l’ajuda d’un metge dermatòleg. També cal saber que aquestes taques que surten a la pell poden ser o bé més fosques que la pell, o bé més clares: així, les anomenarem hiper o hipopigmentacions segons es tracti.


Tipus de taques a la pell segons la seva permanència i origen

Hi ha taques que són de naixement, tot i que poden manifestar-se anys després i no veure’s en el moment de néixer. A vegades, aquestes taques poden tenir extensions importants, per la qual cosa és recomanable un seguiment continuat des de l’edat infantil, controlades per un pediatre o un metge dermatòleg.

No obstant això, són molt més habituals les taques que van apareixent a la pell, al llarg dels anys. Les taques més primerenques són les que acompanyen l’embaràs, encara que moltes d’elles poden desaparèixer espontàniament.
També hi ha les hiperpigmentacions o despigmentacions residuals de ferides o cremades, algunes d’elles persistents.
Una altra causa de taques a la pell són els fongs, que compliquen la situació, ja que les taques provinents d’una infecció per fongs a la pell poden presentar diversos colors (pitiriasi versicolor), i poden ser de color marró, groguenques o ataronjades.
Altres taques a la pell surten quan acompanyen altres malalties com, per exemple, l’obesitat, que contibueix a la sortida de taques sobretot en plecs de la pell (aixelles, engonals).


El Sol és la primera causa de taques a la pell

Les taques a la pell causades per l’exposició al Sol són les més freqüents. Apareixen cap a la mitjana edat, sobretot en pells clares, i augmenten amb el pas dels anys. Aquestes taques fan que l’aspecte de la persona sembli més envellit, sobretot si a més són acompanyades per les arrugues.

Les taques a la pell, especialment les patològiques, no agraden a ningú perquè, en general, són poc estètiques. En el cas de les taques a la pell amb causes patològiques, en molts casos caldrà efectuar una biòpsia per a extreure’n un diagnòstic més precís.


Tractaments per les taques a la pell

Qualsevol metge dermatòleg professional, recomana no remenar, burxar, o analitzar les taques a casa, ja que si es desconeix de quin tipus són, podria comportar algun risc per a la salut del pacient.

Una condició important a tenir en compte per al tractament de les taques a la pell que ens semblen poc estètiques és l’estació de l’any. Per a les taques a la pell que siguin patològiques caldrà actuar immediatament, és clar. Per això, per a les taques que siguin poc estètiques i vulguem reduïr, és molt més recomanable començar el tractament en les èpoques en les que el Sol no és intens (des del novembre fins el març) -ja que el tractament, durant els mesos de més Sol, podria ser ineficaç o empitjorar-ne la condició-.

Una ultima recomanació per al tractament de les taques a la pell és seguir una opció adequada i dirigida per un metge dermatòleg professional. Si és un bon tractament, els resultats solen ser visibles i permanents. No prengueu riscos quan es tracti de la salut i de la pell, ja que és un dels òrgans més importants del nostre cos!

Fins aviat!